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FILE NO. S5~988 ’
OPFICERS: . o
Conflict of Interest ' / ' .
AV

Bruce Sagan, Chairman
Illinois Arts Council
111 North Wabash Avenue
Chicago, Illinois 60602

Dear Mr. S8agans , _
| requis for an opinion as to -
Arts Council, non-galaried

This respondgd
whether members of
-axéatts appointed to' ady : cii. and paid consultants
; complhn‘ce with "AN ACT creating
oil ete.” (I1l. Rev. Stat. 1973, ch. 127,

pars. 214.}1llet seq.) An@ with "AN ACT to prevent fraudulent

or staf: of

| ‘ fte.” (Ill. Rev, Stat. 1973, ch. 102,
pars. 1 et seg.), herein referred to as The Corrupt Practices
“Act., You have asked several questions in regard to this matter.

- The first series of questions concerns members of the
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Council. As provided by section 2 of “AN ACT creating the
Illinois Arts Council (Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 127, par.
214.12) the members serve without compensation but »may be re=
imbursed for expenses incurred in the performance of their
duties, Your first question is whether there is a conflict of
interest wvhen a member of the Council serves without compen-
sation on the board of trustees of a,’ not~for-profit corpofatien
that receives grants frxom the Council.

Bection 3 of The Corrupt Practices Act (Ill. Rev.
- Stat. 1973, ch. 102, par, 3) provides as follows:

"¢ 3. Ko person holding any office, either
by election or appointment under the laws or consti-
tution of this state, may be in any manner interested,
either directly or indirectly, in his own name or
in the name of any other person, association, trust
or corporation, in any contract or the performance
of any work in the making or letting of which such
officer may be called upon to act or vote. Ko such
officer may represent, either as agent or otherwise,
any person, association, trust or corporation, with
respect to any application or bid for any contract
ox work in regard to which such officer may be called
upon to vote., HNor may any such officer take or
receive, or offer to take or receive, either
directly or indirectly, any money or other thing of
value ag a gift or bribe or means of influeneing
his vote or action in his official character. Any
mzrgct nade and procured in violation hereof is

In order for a conflict of interest to exist, the
officer or member of a public body must have a pecuniary interest
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in the contract entered into by the officer or body. I assume
that grants made by the Illinois Arts Council require the
organizations which receive such grants to spend them for
specified purposes. A grant is thus a contract within the
meaning of The éorzup't: Practices Act. In Panozzo v. City of
Rockford, 306 Ill. App. 443, the rule requiring a pecuniary
interest in such contracts was stated at page 456 as foi_‘lws:

“® # & Statutes prohibiting public officers
from having an interest in contracts executed in
their official capacity are declmtory of the

common law. 46 ¢, J 1038: &eargyf ci.gz §
B 2325 1 .-* ' 1 " o A% 344 I APP.

Dillen on Municipa] corporatton. sec, 531. We

find no cases which were decided under any other

rule than that the interest in a contract which

disqualifies a public officer from executing such

a contract in his official capacity, must be

pecuniary. As is stated in Meyer v. City of gan

D 121 Cal. 102, 53 Pac. 434, such interest must
certain, definable, pecuniary or proprietory.

The interest must be financial, Ve % g§

Brewster, 174 wash. 112, 24 p. (24 8, 440, *

In Furlong v. South Park Comrs,, 340 Ill. 354, the Illinois
Supreme Court intimated that there wae no violation of The

Corrupt Practices Act when five commissioners of the South Park
District served as ex-officio trustees of the Museum of Science

and Industry, even though as trustees of the corporation the
commissioners passed on all contracta between the park district

and the museum. The museun was a not-for-profit corporation
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and the trustees received no compensation. Members of the Illinois
Arts Council who serve as directors of not-for-profit corporations
are ‘iu a position similar to that of the commissioners. I,
therefore, am of the opinion that if a member of the Couneil
sexves without compensation on the board of trustees of a not-
for-profit corporation, he has no pecuniary interest in a grant
made by the Council to such not-for-profit corporation and
there is no conflict of interest.

Your second question in this series is whether therxe
is a conflict of interest when a member of the Council serves
withoiat compensation on the board of trustees of a not-for-
profit ecrpéra,uon which receives funda from the Federal govern-~
ment which pass through the Illinois Arts Council. As discussed
~ above, there is no conflict of interest because the member
of the Council has no pecuniary interest in the funds which
pass through the Council. | .

Your third question is whether there is a conflict
of interest when a council member serves as a paid consultant
or a paid employee of a not-for-profit corporation which receives
grant funds from the Council. In this situation it is quite
clear that a member of the Council would have at least an
indirect pecuniary intexest in the grant and that under The
corruph Practices Act, supra, the contract making this grant
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is void. |

You have stated in your letter that council rules
would prevent such a member from voting on a grant. The case
of Peabody v; Sanitary Diatrict, 330 Ill, 250, concerned a
situation wvhere a sanitary distr:lct let a contract to a coxporw
ation in which the treasurer of the sanitary district held an
interest. The treasurer, under the law, had no vote in the
letting of the contract. However, under the rules of the
sanitary dietrict, he was the financial advisor of the board of
trustees of the district and the court held that he could have
been called upon by the trustees to advise them relevant to the
financial ability of the corporation to perform the contract.
Although he wis neither present at the meeting when the contract
was let, nor called upon for mny advice, the court held that he
was in a position where he could have been called upon by the
trustees for financial advice and, therefore, the contract
was void. At page 258 the court stated:

"¢ # & Yhile his [Sanitary District Treasurer)

testimony is to the effect that he had nothing

halﬁa:igmg:iﬁg tgzsl'::t;:gt:h gegggm 31:2?

have heen cailed apon to take sny action in

the matter of making a contract, that fact dig-
qualified him from having any interest in the
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contract, either directly or indirectly, and
such a contract was void."”

Again, at page 261, the court states:

"% # ¥ Tha thing prohibited ia an interest of

a public officer, either directly or indirectly,

in any contract in the making of which some '

action may be required of such officer, # ¢ ¢ ¢

Under AN ACT creating the Illinois Arts Council®,
supra, members of the Council are or may be required to vote
on contracts for grants, The rules of the Council mm not
abrogate this responsibility. An administrative agency may
only exercise ita power in conformity with the statutes. :
(The People v. Righeimer, 298 Ill. 61l.) A rule preventing
a member from voting on such a contract is o# no effect, and
the contract is void whether or not the mesber votes om it.

In regard to the above 'siituatms. you have also
asked whether the chairman has any different legal requirements
than member of the Council. Neither The Corrupt Practices
Act nor "AN ACT creating the I:.lin_oia Arts Council® makes any
distinction in this regard between the chairman and the members.

Your second series of questions concerns members of
panels of experté who are appointed by the chairman. They
serve without compensation and make recommendations to the
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C0une£1 on the acgeptance or rejection of an application;

Your first two questiona are similar to the first two gquestions

discussed above. They are whether there is a conflict of interest

when a panel member serves without compensation on the board

of Eruataes_of-a not~£arﬁpro£1t eurporat1¢n'tﬁat eith@r (1)

receives grant funds from the Council, or (2) receives fundc

from the Federal government which pass through the Illinois Arts

Council, but an'whidh the panel does not make a recommendation.

Ag di#cnsa@& above, since panel members have no pecuniary

interest in the grant contracts, there is no conflict of

intereat. :

| The third question in the series is vhether there

is a conflict of interest vhen a panel mamher serves ag eitha:

a paid consultant or a paid employee of a not~£ar~pxofit |

corporation which receives qrantffunﬂa from the Council. The

Coxrrupt Practices Act applies only to officers, hut iﬁ_pundi

members are officers under this statute, there is mo qﬁastién

that the panel members have a p@euniaxy interest in the graht

and that it is void. I understand from further discussions

with you that it is unnecessary to consider whether panel

mswbata are in fact officers.

Your third series of cuestions are the same three




questions posed in each geries discussed above, but concern
paid consultants and paid staff of the Council. This does not
present a problem under The Corrupt Prmtim' Act which concerns
only officers, but does present a problem under section 1l.1

of the Illinois Purchasing Act. (Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 127,
par, 132,11-1.) This section provides in pertinent part as |
followss " .

*§ 11.1 It is unlawful for any mmn . *
appointed to or employed in any of the offices
of State government, * * # yho is the wife,
husband or minor child of any such perms to haw
or acguire any contract, or any ot ani s

in &e@tﬁ;met there 2‘ whethe: i
stat ery., . or for any sexvices,
materials or supplies, %h will be vholly or
partially satisfied by the payment of funds
appropriated by the General Assembly of the
State of Illinois * * &,

It is unlawful for any firm, partnership,
association or corporation in which any such
person is entitled to receive more than 7 1/2%
of the total distridutable income to have or
acquire any such contract or direct pecuniary
interest therein.

It is unlawful for any firm, partnership, ,
association or corporation in which any such person
together with his spouse or minor children ie :
entitled to receive more than 15%, in the aggregate,
of the total distributeble income to have or acquire
any such contract or direct pecuniary interest therein.

LR AR

This Section does not affect the validity
of any contract made between the State and an
officexr or employee of the State or member of the
General Assembly, his spouse, minor child ox any
cambination of such persons, if that contract was
in existence before his election or employment as
such officer, nember, or employee. Such a contract
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is void, however, if it cannot be completed within
6 months after such officer, member, or employee
takes office, or is employad.

This Section does not apply to a contract
for personal services (1) as a teacher or school
adninistrator hetween a member of the General
Assembly or his spouse, or a State officer

~ or employee or his or hex spouse, and any school -
district, junior college district, the univwsity

'~ of Tllinois, Southern Illinois University or any <
institution under the control of the Board of
Governors of State Colleges and Universities or
under the control of the Board of Regents or (2)
of a wholl ministerial character including but
not limited to services as a laborer, clerk, typist,
stenographer, page, bookkeeper, receptionist or
telephone switchboard operator, made by a spouse
or minor child of an elective or appointive State
officer or employee or of a member of the General
Asmmbly. )

. Any person convicted of a violation of thia

Section shall be guilty of a business cffense and

ghall be fined not more than $2,500.% (emphasis

added.)

In answer to the first two questions, since these
persons have no pecuniary interest in grants when they sexve
without compensation on the boards of trustees of not-for-
préﬁit corporations vhich receive grants from the Counecil or
from the Pederal government which passed through the Council,
they have no muniary interest in such g:ants and there is no
'violat;mn of the Illinois Purchasing Act.

The third question under this situation is vhether

there is a confliet of interest when the paid consultant or
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staff member serves as a paid consultant or paid employee of

a2 not-for-profit corporation which receives grant funds fmm

the Council, Under the Illinois Purchasing Act as quoted

above, it is unlawful for a State employee, with certain ex-

ceptions, to be a party to any contract or to have any direct

pecuniary interest therein, which is to be paid for by funds

appropriated by the Illinoia General Assembly. Whether there

is a violation of the Illinois Purchasing Act under the situation
- presented in this third question depends on the nature of the

mplemntwdm:mmteaft&emwmmeemwor

grant. Thus, whether there is a violation depends on facts which

are not contained in your request.

This opinian is limited to construction of the

statutes cited and is not to be construed as a holding with

regard to the fiduciary nature of the positions held, and the

ramifications thereof, either by members of the Illinois Arts

Council or by persons who act as diraéms of not-for«profit

corporations., |

Very truly yours,

ATTORKNEY GENERAL




